Rörelse: Ny medicin

Lätt kropp och mobilt sinne, skydd mot depression, förlängning av ungdomar och förbättrar livskvaliteten – dessa är inte alls alla bonusar som motoraktivitet ger oss. Forskares medicinska fakta och argument.

Regelbunden fysisk aktivitet och en hälsosam livsstil hjälper oss att vinna cirka 14 år av liv*. Medicin ger ständigt nya bevis på fördelarna med övningar: mindre hjärtattacker, osteoporos, artros och diabetes. Fysisk aktivitet hjälper till att skydda mot vissa typer av cancer (bröst, hjärna) och förhindra upp till 50% av återfall. "Rörelsen stimulerar direkt immunsystemet", förklarar professorn i klinisk psykiatri David Servan-Schreiber. – Det balanserar påverkan av hormoner som insulin och insulinliknande tillväxtfaktorer som påskyndar utvecklingen av cancer och fettceller. Dessutom hjälper sport för att minska fettmassan, som är en klusterzon med alla cancerframkallande toxiner ".

Hjärnfunktioner förbättras

Rörelse blir ett nytt behov, vars tillfredsställelse direkt påverkar kvaliteten i vårt liv. Regelbunden fysisk aktivitet förbättrar kognitiva (associerade med kunskap) funktioner hos män och kvinnor i åldern 55 till 80 år **. "Tack vare träning ökar antalet neuroner i hippocampus det viktigaste området i hjärnan som är ansvarig för kvaliteten på vårt minne," säger Martin Duclos, chef för idrottsmedicin i universitetscentret i staden Clermone-Ferran ( Frankrike). – Med åldern (eller vid kronisk stress) minskar aktiviteten i detta område i hjärnan, vilket innebär att minnet försvagas. Rörelsen i vuxen ålder kan stoppa, verkade det, den orubbliga förlusten av neuroner. ".

Det viktigaste är att inte förbli passivt före utsikterna att åldras i hjärnan: när som helst vi börjar träna, efter tre månaders fysiska övningar med måttlig intensitet (till exempel cykling eller cykling, promenader eller simning), förändringar för Bättre *** finns i hjärnans hjärna. Liknande studier genomförs med avseende på Alzheimers sjukdom. Enligt preliminära data kan tre fjärdedelar av måttlig fysisk aktivitet vara en tredje för att minska utvecklingen av vissa manifestationer av denna sjukdom ****.

Hälsan stärks

Korrekt vald fysisk aktivitet är ett oerhört viktigt tillstånd för att upprätthålla gemensam rörlighet. Regelbunden belastning ger god blodtillförsel och korrekt näring av vävnader, vilket ger möjlighet att återställa dem. "Frisk sport är det bästa förebyggandet av osteoporos," säger Ashot Mkrtumyan, expert på osteoporosprogrammet!", Chefen för endokrinologi och diabetologi för MGMSU, – eftersom rörelsen har en direkt inverkan på bildningen av benmassa. Dessutom kommer fitness att hjälpa till att bilda en pålitlig korsett av muskelvävnad, det vill säga för att undvika många problem med muskuloskeletalsystemet i framtiden ".

"Genom att upprätthålla muskler i tonen (eller en ökning av deras massa) kan du skydda dig mot diabetes av den andra typen," säger endokrinolog Jean-Frederick Bran. – Muskler konsumerar en stor mängd energi, brinnande triglycerider (fetter som cirkulerar i blodet). Således ökar andelen användbart kolesterol och därför förbättrar arbetet i det kardiovaskulära systemet ".

Flytta till nöje

Fysisk aktivitet gör att du kan hantera depression, påminner om psykiater David Cervarwarber.

https://www.eliminarlacelulitisencasa.com/5-situationer-nar-en-man-plotsligt-lamnar-och-inte/

”En av konsekvenserna av långvarig fysisk aktivitet är möjligheten att åtminstone tillfälligt stänga av en kontinuerlig ström av tvångssätt, bekymmer och ångest. Efter tjugo till tre minuters fysiska övningar har vi positiva eller till och med kreativa tankar. Denna effekt – ökande stämning till följd av belastningen – förklaras av det faktum att den påverkar blodtillförseln och orsakar hormonella skurar som har en stimulerande effekt på psyken. Långvariga fysiska ansträngningar bidrar till frisläppandet av endorfiner, men i allmänhet stimulerar all fysisk aktivitet frisättning av dopamin – en neurotransmitter som är nödvändig för att känna nöje. Det är därför fysisk utbildning är ett slags antidepressiva och det fungerar längre än läkemedel. Oroar försvinner naturligtvis inte någonstans, strax efter fysisk aktivitet behandlar vi dem annorlunda, mer fristående. Det är bara viktigt att delta i de typer av övningar som ger oss glädje ".

Silhuetten ändrar sin form

Ju mer intensiv fysisk aktivitet, desto fler kalorier bränns. Muskler konsumerar mer energi – inklusive på natten! En sådan process kallas konsumtion av energi i vila. "Så varje ökning av muskelmassan gör att du kan bränna fetter och förbättra figuren," förklarar Irina Zinchenko, fem gånger världsmästare i fitness, den ledande tränaren för Palestra Sport Fitness Center. – Detta betyder inte viktminskning (eftersom musklerna har en betydande massa), men silhuetten förändras radikalt radikalt. Återigen, ta sin naturliga spindelform, tränade muskler förbättrar benen, överstiga midjan och skinkorna. Synliga lösa fettavlagringar försvinner ". Den uppenbara fördelen ligger i hudens nyförvärvade elasticitet: fysiska övningar mättar den med syre och bidrar till mikrocirkulationen av vätskor i de djupa vävnadsskikten. Blödet av blod och utflödet av lymf förbättras: Detta betyder å ena sidan god näring av celler, å andra sidan, snabba och fullständiga undantag från metaboliter (metabolism) och toxiner. Huden blir elastisk och får en jämn frisk färg.

Livet blir bättre

Studier visar att regelbunden fysisk aktivitet kan öka livskvaliteten vid 50% *****. Och vice versa, för dem som slutar röra sig, tillfredsställelse med livet sjunker kraftigt. Detsamma gäller för stress: Trots att känsligheten för stress hos olika människor är olika, minskar fysisk aktivitet avsevärt sin nivå. Ju mer aktiva vi är, desto mindre övervinnas vi av ångeststillståndet och desto mindre är det intensivt – detta är ett faktum. Rörelse är en extremt effektiv spak för att påverka ditt eget känslomässiga tillstånd.

* PLoS Medicine, 2008, Vol. 5, nr 1.

** S. Colcombe "Fitnesseffekter på den kognitiva funktionen hos äldre vuxna: En meta-aanalytisk studie. Psychological Science, 2003, Vol. 14, nr 2.

*** S. Colcombe, K. Erickson, s. Scalf etc. "Aerob träningsträning ökar hjärnvolymen i Anging Humans". Journals of Gerontology Series A: Biologic Sciences and Medical Sciences, 2006, Vol. 61a, nr 11.

**** Archives of Internal Medicine, 2006, Vol. 166, nr 10.

***** Skandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 2004, Vol. 15, nr 2.